De mammacare-specialisten van Pieternel Lingerie helpen u

Het overkomt gemiddeld 1 op de 9 vrouwen: een borstoperatie. Dit is een lastige en emotionele ervaring die veel energie vergt. Maar veel vrouwen ervaren na verloop van tijd dat er nog iets gebeurt: na de roerige periode nemen de momenten waarop u het gevoel krijgt weer echt te leven, toe.

Ook dat kan u overkomen

Dat fijne, dynamische gevoel wilt u vasthouden. Met meer dan 50 jaar ervaring in borstprothesen helpt Pieternel Lingerie & Mammacare in Eindhoven u graag. We geven u praktische tips en adviezen over mammaprothesen en -foundation. We leveren mammaprothesen in meerdere modellen en maten van diverse merken. Maar voordat we u laten kennismaken met de mammaprothesen, beginnen we bij het begin.

Acceptatie

Het proces – het verlies van een borst te moeten accepteren – kan voor een vrouw die net geopereerd is onmogelijk lijken. Maar u zult ontdekken dat u na verloop van tijd, met de steun vanuit uw omgeving en het delen van uw angsten met personen die hetzelfde hebben meegemaakt, weer zult leren om van uw lichaam te houden. U zult wennen aan het nieuwe beeld dat u in de spiegel ziet.

Wennen aan uzelf

Veel vrouwen geven de voorkeur aan een operatie met een zogenaamd borstsparend karakter. Helaas is een volledige amputatie soms toch onontkoombaar. Maar hoe groot of – ogenschijnlijk – gering een operatieve ingreep ook is, u krijgt emotioneel en lichamelijk veel te verwerken.

Uw huisarts, specialist of partner kan u zo veel mogelijk bijstaan, maar het gaat uiteindelijk om u: uw lichaam, uw mening, uw gevoel. De lichamelijke veranderingen worden steeds vaker met plastische chirurgie verhult. Maar dat is niet bij iedereen mogelijk en bovendien wil ook niet elke vrouw dat. Zo willen veel vrouwen hun lichaam met rust laten en kiezen ze voor andere mogelijkheden om weer aan zichzelf te wennen. Uitwendige borstprothesen, cosmetische prothesestukjes en -foundation bieden verantwoorde mogelijkheden.

Wennen aan het idee

Het vergt moed om uw lichaam op het oog weer de vertrouwde vorm terug te geven, zelfs in het zwembad of aan het strand. Moed die wij bij Pieternel alleen maar willen steunen. Want die vorm teruggeven, dat kan praktisch altijd.

Als u een vrij grote ingreep onderging, heeft u in het ziekenhuis vermoedelijk al kennisgemaakt met een noodprothese: een voorlopige stoffen mammaprothese gevuld met watten. Met deze prothese kunt u langzaam wennen aan het idee en de borstprothese zelf.

De stoffen mammaprothese wordt meestal opgevolgd door een definitieve siliconenprothese en beha’s met hoesjes waar mammaprotheses in passen. De siliconenprothese is soepel en huidvriendelijk, en komt zo veel mogelijk overeen met het model en gewicht van uw eigen borst.

Bij kleinere en borstsparende ingrepen maakt u kennis met de uitgebreide mogelijkheden van, relatief kleine, deelprotheses die in de meest voorkomende vormen verkrijgbaar zijn. Aan alles is gedacht. Zo zijn er zelfs mamillaprothesen, ter vervanging van uw mamilla (tepel).

Het gaat niet altijd zo snel als u zou willen

De periode na de operatie is voor sommige vrouwen een crime. Naast begrijpelijke angst en onzekerheid zijn er weleens lichamelijke ongemakken. Zoals een litteken dat nog langere tijd gevoelig blijft, bijwerkingen van chemotherapie, problemen door lymfe-oedeem of huid die niet goed tegen bestraling kan en snel geïrriteerd raakt.

U bent helaas niet zo beweeglijk als u graag zou willen. Dat heeft ook gevolgen voor het wennen aan uw mammaprothese. Het is iets wat u met uw (huis)arts kunt bespreken, maar ook aan ons kunt vragen. Hoewel het bij de een wat langer kan duren dan bij de ander, bereiken de meeste vrouwen toch weer het moment waarop zij meer kunnen dan wandelen en fietsen. Bijvoorbeeld intensief sporten zoals tennissen en zwemmen.

Wat doet u aan uw uiterlijk?

Ook na uw borstoperatie hangt die spiegel in uw slaap- of badkamer. U vergroot uw zelfvertrouwen door heel bewust bezig te zijn met uw uiterlijk. Besteed veel aandacht aan uw kleding, gezicht en handen. Ga, als dat enigszins kan, wat vaker dan u gewend bent naar de schoonheidsspecialiste en de kapper. Inderdaad, dat kost geld, maar het is wel belangrijk om uzelf een beetje te laten verwennen. De schoonheidsspecialiste zal overigens niet schrikken van uw litteken en eventuele huidbeschadigingen als gevolg van bestraling. Veel vrouwen zijn u al voorgegaan. Zo kunt u zich op uw gemak voelen. Uiteraard doet ze extra voorzichtig met het masseren van uw hals en kunt u zelf aangeven wat u wel en niet plezierig of pijnlijk vindt.

Over eten gesproken

De een eet na de operatie al snel weer als vanouds, de ander heeft er meer moeite mee. In de periode na de operatie is te zien dat veel vrouwen anders gaan denken over eten. Gezondheid staat natuurlijk voorop, maar tenzij er medische beperkingen zijn, kunt u eten wat u lekker vindt. Daarbij blijkt dat het – zeker in het begin – plezierig kan zijn heel bewust de maaltijd samen te stellen en te gaan shoppen voor de ingrediënten. Het geeft afleiding en brengt, als dat al nodig zou zijn, meer structuur in de dagelijkse bezigheden. Maakt u zich zorgen om de lijn? Eet gewoon lekker en gezond, maar neem niet te veel.

Wat kunt u doen aan uw figuur en conditie?

Verstandig bewegen door gymnastiek en yoga is de eerste stap op weg naar een betere conditie, een goede houding en het onmisbare zelfvertrouwen. Het is niet meer dan logisch dat u de kant waaraan u bent geopereerd, wat meer ontziet. Maar dat heeft vaak tot gevolg dat u uw andere lichaamshelft extra belast. Hierdoor kunt u last krijgen van spierpijn en een ‘scheve’ houding, terwijl het juiste evenwicht nu belangrijker is dan ooit.

Overleg met uw arts welke oefeningen voor u meer of minder geschikt zijn. Oefen regelmatig en vermijd ruwe bewegingen. Een tip die we u graag meegeven is om tijdens het uitvoeren van de oefeningen gebruik te maken van een grote spiegel. Dit helpt u niet alleen de juiste bewegingen te maken, maar ook om uw nieuwe ik te accepteren. U zult zien: het gaat al snel elke dag een beetje beter.

25_srcset-large

Klaar voor de volgende stap?

Uw tijdelijke mammaprothese vervangen voor een definitieve? Bij Pieternel Lingerie & Mammacare in Eindhoven nemen we alle tijd voor u om de verschillende borstprothesen te laten zien en u persoonlijk advies te geven.